torsdag 7. mars 2013

SJOKOLADE
Kakaotreet er antakelig fra Amazonas, og kan ha blitt dyrket av mayaene for ca 3000 år siden. Rundt 1580 kom kakao til Spania, for der etter å bre seg ut i hele Europa. Det blir hevdet at sjokoladen som ble drukket i Sentral-Amerika på den tiden var ganske forskjellig fra den vi drikker i dag. Bønnene ble ristet og knust, for å trekke ut kakaomassen, der etter blandet de inn vann og forskjellige krydder og aromater. Massen ble varmet opp for å få kakaosmørret til å stige til overflaten, dette ble pisket til en tykk skummende drikk som de drakk kald. Det var Europeerne som tilsatte kakaoen sukker slik at drikken ble søt.

Kakaobønnene består av 50 - 57 % fettstoffer (mettet fett), 35 % sterarinsyre og 25 % palmitinsyre. En god del av lipidene, ca 35 % kommer fra oleinsyre, enumettet fettsyre, den finnes også i olivenolje. Stearinsyren blir i liten grad tatt opp i kroppen og omdannet til oleinsyre i leveren. Dette medfører at mørksjokolade er et næringsmiddel som har liten innvirkning på kolesterolet i blodet.

Mørk sjokolade har en relativ lav glykemisk indeks. Mørksjokolade innholder mye polyfenoler, de samme som finnes i grønn te. Studier har vist at mørk sjokolade, kakao inneholder et kraftig antioksydant. En kopp kakao genererer antioksiderende aktivitet som er 5 ganger større enn en kopp svart te, 3 ganger større enn en kopp grønn te og dobbelt så stor som et glass rødvin.
En kopp kakao har en velgjørende innvirkning på helsen. Husk kakao skal blandes med vann ikke med melk, melk reduserer opptaket av antioksidantene.

Hilsen
Bente

1 kommentar:

  1. Hei, TAkk for supernyttig info om himmelsk kakao....da er det bare å nyte mer kakao...klem Siv:-)

    SvarSlett