torsdag 28. februar 2013

KÅL
Kålen hører til korsblomstfamilien. Rosenkål, som også kalles brusekål, kom til syne i det 13 århundre, men ble egentlig først utviklet i begynnelsen av det 18 århundre i Nord Europa. Rosenkål sammen med andre kål sorter er i en klasse for seg når det gjelder innholdet av kreftbekjempende fytokjemiske forbindelser, hvis den ikke blir kokt for mye.

I tidligere tider ble planter av korsblomstfamilien dyrket pga sine medisinske egenskaper. Kål er beskrevet av greske og romerske botanikere for flere tusen år siden. Kålen ble anbefalt mot blant annet dysenteri og diarè, den ble betraktet som et næringsmiddel som var nødvendig for god helse. Studier viser at grønnsaker fra korsblomstfamilien er de viktigeste når det gjelder kreftbekjempende egenskaper. De samme studiene viser også at 5 posjoner eller mer per uke kan være viktig i bekjemelse av utvikling av flere kreftformer.

I 2008 kom boke  "Mat mot kreft" ut på Kagge Forlag. Dette er en lettlest og interessant bok, med blotte bilder og illustrasjoner som medfører at du får lyst på sunn mat. Alle som er opptatt av sin fremtidige helse burde lese denne fine boken, den er virkelig inspirerende lesestoff.

Hilsen
Bente

1 kommentar:

  1. Hei Bente!
    Så spennende å lese hvor sunt kål er. Både vanlig kål og rosenkål er kjempegodt. Har bare ikke tenkt på at den er så velgjørende:-)
    Ønsker deg en strålende vinterhelg:-)
    Gode hilsener fra Marit

    SvarSlett