fredag 19. februar 2010

FIBROMYALGI

Ofte får jeg spørsmål vedrørende fibromyalgi, er det noe du/dere kan gjøre med det. Fibromyalgi er en lidelse med smerter i muskler - og senefester. Symptomene starter ofte i begynnelsen av 30 - 40 års alderen og typisk er det kvinner som rammes. Selvsagt rammes også menn av lidelsen, ca hver tiende som får sykdomen er menn. Fibromyalgi er en form for revmatisk sykdom, forekommer som utmattelse og smerter i muskler, leddligamenter og ved muskelfestene. Musklene oppleves ømme, som melkesyreopphopning. Musklene blir ofte slappe og svake, andre symptomer som følger kan være tretthet, spesielt om morgenen, søvnforstyrrelse, hodepine og svimmelhet. Man vet ikke helt sikkert hvorfor fibromyalgi oppstår, det kan være flere årsaker, som for eksempel, kviksølvforgiftning, Epstein - Barr, parasitter, lavt stoffskifte, lavt blodsukker med mer.

Det er viktig å begrense inntak av kjøtt, spesielt svin og okse, samt produkter fra søtvierfamilien, som poteter, tomater, auberginer og tobakk, likeledes kaffe og vanlig te, (urte te er ok). Bytt ut vanlig hvete med spelt, unngå reker og skalldyr samt melkeprodukter.
Spis økologiske grønnsaker, rot og bladgrønnsaker, grønnsakssafter (det kan være lurt å kjøp en saftsentirfuge), modne frukter, fullkornsprodukter og drikk mye vann, både kaldt og kokt.

Kosttilskudd som kan være bra er multivitaminer, antioksidanter, syrenøytralt C vitamin med bioflavnoider, magnesium tilsatt B6 og omega 3. I tillegg kan urter som matrem og mariatistler ha en god effekt. Videre anbefaler jeg trening, gå tur helst daglig eller annen hver dag. Turgåing gjør godt for musklene og psyken. Dersom du vil vite mer å klikk her.

1 kommentar:

  1. Hei Bente!
    Spennende å lese om denne lidelsen som jeg vet om flere som har. Har aldri helt forstått hva den dreier seg om. Kosthold og vitaminer/mineraler er sikkert veldig viktig. Nå ble jeg litt klokere...
    Klem fra Marit

    SvarSlett